Kinderen

Kinderyoga

Nu yoga steeds populairder wordt, is het begrijpelijk dat er ook aandacht voor kinderen komt. Bij kinderyoga draait het niet om mediteren in de lotushouding. Een kinderyogales lijkt maar weinig op een les voor volwassenen. Yoga is pret hebben, want je leert gekke houdingen zoals bijvoorbeeld de ‘ondersteboven hond’ of de ‘slang’.

Kinderen leren spelenderwijs houdingen en oefenen ongemerkt op een meer bewuste ademhaling. Creativiteit wordt bevorderd en het concentratievermogen verhoogd.

De nadruk wordt gelegd op ontspanning en plezier.  Het gaat voor de kinderen om het vergroten van de fysieke mogelijkheden, het verhogen van het zelfvertrouwen en het leren ontspannen. 

Hoe verloopt een les kinderyoga?

 Kinderyoga is een speelse Hatha yogavorm die is afgestemd op het niveau van bewegen, van leren of in welke fase van stress het kind zit. Tijdens een les wordt dynamisch bewegen afgewisseld met rustmomenten. Er is ook aandacht voor de buikademhaling.
 
Massage hoort ook bij yoga. Het elkaar (over de kleren) masseren zorgt voor fysiek contact, waar vaak in de dagelijkse praktijk bijna geen aandacht meer voor is. Het zorgt dat je even helemaal met niks anders bezig bent dan met elkaar. Op basis van de leeftijdscategorie worden de lessen ingevuld.

Een voorbeeld van een yogales voor kinderen tussen de 4-7 jaar

Voor de kinderen tussen de 4-7 jaar staan de oefeningen veelal in het teken van een centraal thema passend bij hun belevingswereld, zoals een leuke boswandeling of de seizoenen. Er worden ook yogahoudingen geoefend. Zo werken de kinderen met het stevig staan als een boom bijvoorbeeld aan balans en ook aan concentratievermogen. Het nadoen van een kikker is bijvoorbeeld een goede manier om de heupen en knieën los te maken. De lessen worden aangevuld met liedjes en verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Ze worden zich op speelse wijze bewust van hun ademhaling, ze ontwikkelen het gebruik van hun zintuigen en leren het verschil tussen spanning en ontspanning.